Picture

   Augdamos daržovės užtemdo viena kitą, todėl jas tenka retinti.

    Smulkiasėkles daržoves (morkas, petražoles, ridikus) patariama retinti, kai jos užaugina pirmąjį tikrąjį lapelį, t. y. praėjus 3- 4 savaitėms po to, kai pasirodė jų daigai.

    Daržovių retinimas - gana sunkus darbas. Be to, daržoves nepakanka praretinti tik vieną kartą.

    Pirmąjį kartą praretindami:

  • morkas tarp jų palikite 1- 2 cm tarpus, 
  • tarp burokėlių ir ropių- 2- 3 cm, 
  • ankstyvųjų ridikėlių rūšių- 3- 4 cm, 
  • vėlyvųjų ridikėlių rūšių ir ridikų- 4 cm, 
  • griežčių - 10- 12 cm, 
  • petražolių - 1- 2 cm, 
  • daugiamečių svogūnų- 5- 6 sm tarpus.

    Petražoles galima retinti visą vasarą, o jų žalumą panaudoti maistui.

    Paskutinį kartą petražoles patariama praretinti rugpjūčio pabaigoje, tarp šių daržovių paliekant 6- 8 cm tarpus.

    Retindami daržoves tuo pat metu išravėkite ir piktžoles.

    Morkas patariama retinti prieš tai šias daržoves palaisčius ir tik vakare.

    Retinant morkas, verta atminti, kad likusių dirvoje morkų šaknys apsinuogina ir ant jų kiaušinėlius sudeda morkų muselės.

    Morkų muselių pažeisti šakniavaisiai nėra tinkami ilgesniam laikymui, todėl, praretinę morkas, tuoj pat dirvožemį išlyginkite.

    Morkų kvapas privilioja morkų museles, todėl šį kvapą patariama panaikinti daržoves ir lysves pabarsčius maltais juodaisiais pipirais.

    Pastarnokai užaugina gana stambius lapus, todėl šias daržoves patariama praretinti tarp jų paliekant 10- 12 cm tarpus.

    Pastarnokus patariama ravėti vakare, užsimovus pirštines, nes šie augalai išskiria medžiagas, galinčias nudeginti odą.

    Pastarnokų šakniavaisius patariama rauti pasirinktinai, kai jų skersmuo pasiekia 3 cm.

    Raudami pastarnokus, pakartotinai praretinkite morkas, burokėlius ir ropes.





Leave a Reply.